събота, 25 декември 2010 г.

Водата като част от заобикалящия ни свят ?

При всекидневното сутрешно събуждане с кафе и вземане на душ и тем подобни телесни манипулации с вода, се замислих как така не се изчерпва ??? И така тази мисъл ме жегна да се запитам какво е влиянието на този т.н. възобновяем ресурс в нашето житие, така услужливо предоставен ни на нас „земляните” за ползване от майката Земя. И след неголеми усилия и ровене в интернет и страницата на Уикипедия се оказа една интересна тема: 


Водата като част от заобикалящия ни свят ?



Малко инфо *:
Водата е химично съединение, което при стайна температура представлява прозрачна течност без мирис и цвят. Покрива около 71% от повърхността на планетата Земя и е съсредоточена главно в океаните и другите големи водни басейни - 97% е солена морска вода, 2,4% се съдържа в ледниците, а 0,6% в реките и езерата. Твърдото агрегатно състояние на водата се нарича лед, а газообразното водни пари. Химичната ѝ формула е H2O. Поради естествения воден кръговрат водата от океаните и моретата се изпарява и след това се връща на земята под формата на валежи.
Водата играе съществена роля за поддържане живота на Земята. В последните десетилетия поради всеобщото замърсяване нарастват призивите за опазване на чистотата на водата. Въпреки подобряването и улесняването на достъпа до чиста питейна вода някои учени предполагат, че до 2025 година повече от половината от населението в света ще бъде предразположено към заболявания поради недостига на вода - ситуация, станала известна като водна криза
Водата играе важна роля в световната икономика благодарение на способността си да разтваря множество химични съединения, възможността да се използва като охладител в промишлеността и удобството, което предоставя като среда за транспорт. Около 70% от прясната вода намира приложение в земеделието.

Видове вода

 



Водата в трите и агрегатни състояния - течно, твърдо (айсберг) и газообразно (облаци)
Водата е едно от малкото вещества, които се намират свободно в природата в три агрегатни състояния. Може да се среща под много и разнообразни форми — водна пара, облаци, ледници, айсберги, малки ручеи и т.н. Основно се разделя на сладка и солена. Хората и животните инстинктивно разпознават сладката вода от солената, която не е годна за употреба.
Наименование на водата според агрегатното състояние:
  • твърдо - лед;
  • течно - вода;
  • газообразно - водни пари.
Наименование според състава:

 

Водата на планетата Земя

 

Разпределение



Водата покрива приблизително 71% от повърхността на Земята
Пространството, в което е разположена водата, се нарича хидросфера. Обемът, който заема, е около 1 360 000 000 km³ . От него:
  • 1 320 000 000 km³ (97,2%) е вода в океаните.
  • 25 000 000 km³ (1,8%) - вода в ледници и айсберги.
  • 13 000 000 km³ (0,9%) - вода от подпочвени води.
  • 250 000 km³ (0,02%) - прясна вода в езера, реки и язовири.
  • 13 000 km³ (0,001%) - водни пари в атмосферата.
Сладката вода и подпочвените води са основните водни ресурси на човечеството.

Кръговрат на водата



Примерна схема на кръговрата на водата
Количеството на водата на планетата Земя е едно и също, но не и концентрацията и в различните части на атмосферата и хидросферата, между тях има постоянен преход на вода, който се описа като кръговрат на водата.
Кръговратът на водата (известен още като хидрологичен цикъл) описва обмена на вода между атмосферата и различните части на хидросферата.
Целия цикъл се повтаря периодично и се описва със следните процеси:

Престой на водата

Времето за престой на водата е средното време, което водната молекула прекарва в даден воден басейн. Това е мярка за средната възраст на водата в басейна. Подпочвените води могат да престоят хиляди години под земята, преди да я напуснат. За разлика от нея водата в почвата се изпарява сравнително бързо заради тънкия слой, в който се съдържа, и преминава в атмосферата, където се задържа сравнително кратко

Среден престой на водата за различни
Воден басейн
Среден престой
Океани
3 200 години
Ледници
20 до 100 години
Сезонни снежни покривки
2 до 6 месеца
Влага в почвата
1 до 2 месеца
100 до 200 години
Дълбоки подпочвени води
10 000 години
50 до 100 години
2 до 6 месеца
9 дни

* Помошната информация е взаимствана от Wikipedia.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар