вторник, 28 декември 2010 г.

Напусна ни Вили Кавалджиев

Небесният бенд прие днес при себе си Вили Кавалджиев. Бардът на синята идея почина на 65-годишна възраст. Веднага след като тъжната новина бе разпространена, заваляха съболезнования от приятели и почитатели на Вили към сина му, тв водещия Радослав Кавалджиев-Роро.



В последните месеци Вили бе в изключително тежко състояние, след като претърпя ампутация на няколко пръста от крака си вследствие на гангрена, предизвикана от диабет, отделно от това страдаше от анемия и глаукома.
Музикантът, един от хората, които възпяха родната демокрация в нейната зора, бе опериран през лятото. Сполетяха го и два инсулта.
Тогава Роро публикува зов за съпричастност на Фейсбук страницата си: "Баща ми никога не се оплаква и не моли. Но точно сега се чувства изолиран. Държавата изобщо не помага на творците в беда. Да не говорим за институции и организации, за които баща ми е давал толкова много от себе си. Вили има нужда от спешно лечение и трябва да се съберат средства."
Във виртуалната мрежа веднага откликнаха много хора.
Роро призна тогава, че нито един от настоящите политици не се е интересувал по никакъв начин как е Вили. "Така че дори и съпричастността в този момент е нещо, което дълбоко ще оценим. Нещата се развиха толкова внезапно", сподели още той.
Вили Кавалджиев е роден на 1 август 1945 г. в с. Сомовит, Плевенско. През 1967 г. става един от основателите и вокалист на рок групата "Викингите", а по-късно създава бандите "Лира 70", "Импулс". Пял е и с групите "Златни струни" и "Тангра". Сред издадените от него албуми са "Вярност", "Вечно на път", "Мадона", "1999", "Вили Кавалджиев - The Best 1998-2005". През 1992 г. печели голямата награда на възобновения фестивал "Златният Орфей" с песента на Кристиян Бояджиев "Близо до мен".
Последния път, когато чухме Вили на сцената, беше през май 2008-а. Тогава той се включи в концерта "Цвете за Гошо" в Южния парк. Изпълнителят на хитовете "Вярност", "Очакване", "Виргиния", "Близо до мен", "Ноктюрно", тогава на 63, пееше и свиреше с цялото си същество. Както винаги пренебрегнал физическия си недъг, белязал го от ранна възраст, след като се спасява от детски паралич.
Вили винаги слагаше рамо на благородните каузи. Но отдавна се разочарова от политическите. Макар и късно, той разбра, че в нашата държава идеите, за които някога се бореше по площадите и сцените, остават утопия. Артистът с достойнство в онази епоха вярваше, че идва нещо по-добро. Жаждата за свобода като мечта по време на социализма, и като реална, но невинаги достижима възможност днес, държеше Вили Кавалджиев над водата.
Опелото пред тленните останки на Вили Кавалджиев ще бъде на 30 декември от 14,30 часа в църквата на Централните софийски гробища.


Източник: Дневник

Няма коментари:

Публикуване на коментар