събота, 30 юли 2011 г.

Цветовете на танца !!!


Концерт, организиран от община Шумен, изнесоха в Градската градина фолклорният балет „Quahuitl“ от Мексико и народният ансамбъл за танци „Горицвет“ от Украйна. Те гостуваха в Шумен след успешното си дефиле в четвъртото издание на Международния фолклорен фестивал „София 2011″.

И двата състава пресъздават традициите и обичаите на своите народи, имат участия във фестивали по целия свят, носители са на престижни международни награди. 

Двете групи са в Шумен по покана на Сдружение Фолклорен танцов ансамбъл „Гайтани“, с ръководител Чавдар Чанов. Двете формации участваха в гала концерта на Международния фолклорен фестивал „София 2011“ вчера.

Народният ансамбъл за танци "Горицвет" от Украйна.
Украйнският национален ансамбъл „Горицвет“ е основан през 1975 г. в Държавния медицински университет в град Лвов. Негов художествен ръководител е народният артист на Украйна – Зенон Колобич, който е и главен балет-майстор. В ансамбъла участват студенти, лаборанти и ученици. Репертоарът включва 30 танца, основани на автентичния фолклор от различни части на Украйна. „Горицвет“ има редица световни турнета, като част от посетените страни са: Дания, Унгария, Полша, Холандия, Франция,Русия, Полша, Германия, Испания, Белгия, Гърция, България.

Ансамбълът носи името на красиво цвете, което лекува сърцето. Също като него, „Горицвет“ дава не само здравословен начин на живот на хората, но и представя украйнската култура, традиции и красотата на украйнското изкуство в родината и по цял свят.

Фолклорният балет „Quahuitl“ от Мексико е само с 18-годишна история, но всеотдайността на изпълнителите е истинският капитал на формацията. Това те демонстрираха и в Шумен, като програмата им представи делника и празника на мексиканците с атмосфера – уникална за всеки спектакъл.