неделя, 30 януари 2011 г.

Клониране: Скоро ще имаме и мамути!

Мамут

Дали "Джурасик парк" скоро ще стане реалност? Японските учени възнамеряват да направят клонинг от дълбоко замразени мамут от Русия.

Японските учени твърдят, че съществуват разумни шансове за успешно клониране на отдавна умрелия мамут. Ако всичко върви по план, вида, който изчезнал преди няколко хиляди години ще бъде върнат към живот, пише АП.


"Подготовката е приключила", заяви ръководителят на изследването Акира Иритани за вестник Јомиджури шимбун.


През 2008 г. учените успяха да клонират мишка, използвайки клетки от друга мишка, които са били замразени от 16 години. Учени от университета в Киото се надяват, че с помощта на същата техника ще успеят да го върнат към живота мамута.


Именно през август миналата година, в ледовете на Сибирската тундра, са открити останки от огромните животни, които някога са ходили по земята.


С помощта на тези останки могат да се клонира мамут, но проф. Акира Иритани, който оглавява проучването, най-напред ще замине на експедиция в Сибир, за да намери добър екземпляр от замразени меки тъкани. Ако не намери, ще помоли руснаците да му дадат малко от техния материал.


"Нивото на успешност на клониране животни до неотдавна бе много ниска, но сега е до 30 на сто. Мисля, че има реални шансове да успеем и мамут може да се роди в следващите четири или пет години ", добави Иритани. 


Източник: Известни 

Няма коментари:

Публикуване на коментар