понеделник, 21 март 2011 г.

Китайското чудо - най-бързо растящите китайски компании

 Китай е страната с най-бързо растяща икономика в света. В последно време кризата забави растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП), но пак бше постигнат среден растеж от на 10% впоследните 5 години. По подобен начин се възстановиха и китайските фондови пазари, въпреки опасенията от потенциален балон на имотния пазар. Цените на акциите на 24 от 879-те компании в Shanghai Composite Index са нараснали с над 500%, а 553 компании на борсата в Шанхай увеличиха двойно пазарната си оценка. Представяме ви и десетте най-бързо развиващи се китайски компании. 



Shan Xi Guo Yang New Energy

Акциите на енергийнат акомпания са скочили с 625% до 4,3 долара, като пазарната капитализация достигна 10,3 милиарда долара. Притеснителното в дейността на компанията е добивът на въглища и производството на „мръсна” енергия от въглища. Тя продължава да придобива по-малки въгледобивни компании. 

Tianjin Benefo Tejing Electric

Цената на акциите на компанията нарасна с 634% до над 5 долара, а пазарната й капитализация вече приближава 2 милиарда долара. Компанията е сравнително млада, основана е през 1999 г., а на борсата в Шанхай беше листната през 2011 г. ОСновната й дейност е производството на оборудване в сектора на енергетиката. За нея работят 1 400 души, а освен това фирмата е оценена като най-конкурентоспособната в Поднебесната. 


China Avic Avionics Equipment

Акциите се оскъпиха с 676 на сто до близо 5 долара. Пазарната оценка нарасна до 2,4 милиарда долара. Компанията обаче е по-известна със старото си име - iangxi Changhe Automobile Ltd. Тя произвежда автомобили и електронно оборудване за авиацията. Дистрибутори компанията има и в Китай, и извън страната. 

Ningxia Dayuan Chemical

Акциите на компанията поскъпнаха със 732%, а пазарната й оценка достигна 871 милиона долара и продължава да расте. Основната й дейност е производство и дистрицубия на материали от пластмаса и биохимикали, които се използват в инженерните дейности. За производството си компанията ползва и редки материали, фиброкарбон и други. Компанията продължава да се разширява, като придобива по-малки свои конкуренти. 


Jiangsu Gaochun Ceramics

Пазарната оценка на компанията достига 507 милиона долара, а ръстът на цената на акциите мина 800 на сто, достигайки над 6 долара. Основната й дейност е производство на керамика и порцелан, включително индустриална керамика, керамика за домакинството и т. н.

Sichuan Western Resources

Пазарната оценка на компанията е над 1,44 милиарда долара, а цената на акия нарасна с повече от 840 на сто. Дейността й е съсредоточена в минното дело, по-точно – производството на мед в провинция Гансу. Компанията е основана през 1995 г., като годишният капацитет на производството достига вече 350 000 тона. През 2010 г- фирмата се разшири, придобивайки мажоритарен дял от по-малка медна мина.

Sanan Optoelectronics Co.

4,5 милиарда долара достигна пазарната капитализация на компанията. Тя се занимава с LED продукти и технологии и е един от най-големите производители в страната, базиран в Централен Китай. Компанията притежава 64 световни патента. На месец се произвеждат около 500 000 единици, а 40% от производството се изнася за САЩ, Европа и Югоизточна Азия. 



Inner Mongolia Baotou Steel

С внушителните 906 на сто поскъпнаха акциите на дружеството, като пазарната оценка набъбна до 8,6 милиарда долара. Това е и компанията с най-рязко растящите цени на ценните книжа на фондовата борса в Шанхай. Всъщност, фирмата е държавна собственост. Дейността е съсредоточена в производството на стомана и стоманени елементи и продукти. Годишният капацитет е 5 милиона тона продукция.

Haitong Food Group Co.

Компанията е с пазарна оценка от 1,3 милиарда долара. Та се занимава с производство и дистрибуция на замразени и консервирани храни, които дори изнася. Най-големият бранд на компанията е “Kaiz”, със 7 основни категории и над 200 продукта в тях. Компанията е и пионер в „модерното земеделие” в Китай, разработва стандарти и хигиенни изисквания, промотира ги и ги развива.

Guangxi Wuzhou Zhongheng

Ето това е най-бързо развиващата се китайска компания, с ръст в цената на акците от 1 358 на сто и пазарна оценка от 3 милиарда долара. Компанията действа във фармацевтичния сектор, с основно производство на лекарства за кардиологията и респираторните заболявания. Иначе страничните й дейности са няколко – недвижими имоти, шоу бизнес и какво ли още не. 

Източник: Радар 

Няма коментари:

Публикуване на коментар