петък, 31 декември 2010 г.

Яжте мед след препиване

Британските учени са убедени: медът значително съкращава продължителността на махмурлука

Медът е най-ефикасното средство срещу махмурлука, който ни спохожда в празничните дни, съветват британски учени от Кралското химическо дружество.
Сладкият натурален продукт максимално извлича токсините от организма, въпреки голямото количество алкохол, което може да бъде поето на празничната трапеза, уточнява в. "Дейли телеграф".
Основната активна съставка на антиалкохолния еликсир е фруктозата.
Именно тя позволява на организма по-леко да разгради алкохола на по-безопасни съставки.
Причината за неприятните усещания от препиването е, че първоначално спиртът се разлага на токсичен ацеталдегид, твърдят учените.
Но с помощна на фруктоза, той се превръща в оцетна киселина, която изгаря в процеса на нормалния метаболизъм и в крайна сметка се издишва от човека. 
Британските учени са убедени:
медът значително съкращава продължителността на махмурлука.
Те също съветват преди пиене да се поеме чаша прясно мляко, което ще намали токсичните вещества в организма.
Обикновената вода пък помага за по-бързото изхвърляне на алкохола от тялото.
Предвид празничните дни миналата година учените съчувствено ни предупредиха и от кои алкохолни напитки се осъмва с по-лош махмурлук.

Виното, уискито и бирата създават много повече проблеми на другата сутрин, отколкото алкохола от типа на водката, сочат последните проучвания.

Източник: БГНЕС

четвъртък, 30 декември 2010 г.

Новогодишни поверия, традиции и обичаи

Съществуват много поверия, традиции и обичаи, прилагани при различни празници. Изключение не прави и новогодишната нощ. И всичко това е с единствената цел, да бъде щастлива, успешна, изобилна и богата новата година.

Битува вярването, че както посрещнете новата година, такава ще бъде и цялата година за вас. Затова се постарайте да превърнете празничната нощ в истинска веселба, с радост, смях и добро настроение.

Ако в новогодишната нощ се веселите и сте с приятели, през цялата година ще сте щастливи.

Новогодишната маса трябва да е отрупана с изобилие от храна и напитки, за да има достатъчно в дома и през следващата година.
 
Питка и сол на масата в новогодишната нощ предвещават богата и щастлива година.

А този, който кихне на празничната трапеза, ще е щастлив и богат през цялата година.

В последните минути на старата година изпийте до дъно чашата си. След това я напълнете догоре и посрещнете Новата година с пълна чаша. Не доливайте в старото си питие. Питието от старата година трябва да бъде напълно изпито.

Ако на Нова година си облечете нови дрехи, настъпващата година ще е удачна, щастлива и радостна, с нови придобивки.

Ако искате да сте влюбени, обичани, желани – облечете си червено бельо в празничната нощ. Червеният цвят предвещава и късмет.

За да сте весели и щастливи, задължително изиграйте първото хоро за Новата година.

Ако искате да сте здрави, носете бели монети в джобовете си на празника.

Ако искате да сте богати, сложете едри банкноти в джоба или портмонето.

Не давайте пари на заем в последния ден от старата година и в първия ден от Новата година.

В новогодишната нощ не трябва да спорите, ругаете, да плачете или рано да лягате да спите, защото поверието гласи, че както посрещнете Новата година, така и ще я изкарате.

Каквото ви се случи в първия ден от годината, такава ще е цялата година.
 
В последния ден на старата година, още по светло изхвърлете боклука. Така разчиствате място за новото и хубавото през годината.
 
В първия ден от Новата година не изхвърляйте боклук, за да не изхвърлите късмета си.
 
През първия ден от Новата година не бива да се работи тежка работа, за да ви е леко през годината.

Не трябва да перете дрехи на Нова година, за да не навлечете беда на някого от членовете на вашето семейство.
 
Ако в първото утро на Новата година в дома ви влезе първо мъж, това ще донесе щастие. Ако влезе жена - обратното. 

Независимо дали вярвате на такива суеверия или не, постарайте се да прекарате една наистина весела празнична нощ.

Дупе в прашки - най-голямото изкушение за българина

 Проучване на Светския звяр показа, че в челните позиции за най-предпочитано бельо от българските мъже, което да носи половинката им попадат дамските боксерки и оскъдните секси прашки. А бельото, което се яде, минава в групата на гадостите в живота.

5_26Около 45% от българите са на мнение, че приятелката им може да ги съблазни най-вече с прашки. За тях нямат значение цвят и материя, защото в крайна сметка се доверяват на вкуса на половинките си. В другата крайност, поне по отношение на количество плат, е другото предпочитание на българския мъж - боксерките. Докато прашките прикриват максимално малко от женската прелест под кръста, боксерките успяват по удивителен начин да очертаят формите на женското тяло. Може би това е причината 35% от българите да предпочитат да виждат половинките си в така нареченото спортно бельо.
На трето място се нареждат секси бикините със скромните 15%. Бикините са чест избор на дамите през летните месеци, когато събират тен по плажа. Те хем показват, хем скриват. Загадката от скритото има възбуждащ елемент за мъжа, който през лятото става разноглед, отивайки на почивка на българското крайбрежие. Всички знаем, че родината ни е известна с красивите си жени.
На последната четвърта позиция (с 5%) се настаняват шортичките. Да, и ние като вас преди да проведем тази анкета не бяхме чували за дамски шортички, но ето че мъжете са по-компетентни. Това е бельото, в което има най-много плат и доста прилича на мъжките по-широки боксерки, както и на панталонките, които последните години изместват традиционния бански тип-слип.
И за да обобщим изследването, попитахме анкетираните лица какво мислят за бельото, което се яде (може да бъде намерено във всеки секс шоп). Въпреки че вече 3 години сме членове на ЕС, изглежда не сме напреднали толкова в интимната сфера, както някои други страни. Получихме отговори като: "Гащи не съм ял", "Каква е тази гадост?", "Не съм пробвал".
За финал един от участниците в анкетата сподели: "Всъщност бельото не ме интересува. Така или иначе и двамата ще останем без него. Колкото по-малко, толкова по-добре."

Източник:  BLife.bg

сряда, 29 декември 2010 г.

Мария Игнатова изнасилена от Малкия Маргин ?

Строго пазена тайна от личното битие на водещата на „Господари на ефира” Мария Игнатова беше разкрита от журналисти на „Папарак” от нейна бивша приятелка. 
Тайната е отпреди години, когато бившата съпруга на Петко Димитров и настояща любима на Димитър Рачков, хубавата Мария, била изнасилена от скандално известния бизнесмен Николай Маринов – Малкия Маргин.
Нещастното обстоятелство се случило в столичен елитен клуб, където на едно и също място по едно и също време за жалост се случили босът на СИК и очарователната блондинка. Цяла вечер Маргина ухажвал тогавашната водеща на „Втори тото шанс” по Канал 1 на БНТ.
В интерес на истината надменният богаташ получавал само студени откази и безразлично отношение от страна на Мари. След това, несвикналият на подобни откази бизнесмен, насилствено я завлякъл в едно от затворените лоби сепарета. Там най-нагло я насилил да прави секс със него. Години трябвало да минат, докато Игнатова се възстанови от случилото се. След това дълго избягвала заведенията, в които имало възможност да го срещне отново.

източник: kliuki.bg

Скандалография 2010

Повече скандали отколкото политика през отминаващата година

Шум от въздуха

С него започна ексклузивната политически 2010 г. Само благодарение на дипломатическия си паспорт лидерът на "Атака" Волен Сидеров се е отървал от временен арест на летището във Франкфурт на Майн, съобщи "Дойче веле".
Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa.com) е подала жалба срещу него за нанесени обиди. Според разказа на медията 53-годишният български политик се качил в самолета на германската авиокомпания, пътуващ на 3 февруари следобед от София за Франкфурт на Майн, но отказал да се подчинява на реда в самолета и се държал доста предизвикателно.
Стюардесата се опитала да го успокои, но не успяла. С неуспех завършили и опитите на самия пилот. През целия полет Сидеров хвърлял храна в коридора и обиждал персонала, наричайки членовете му "нацисти" и "антисемити".
"Няма да ми заповядва някаква си русокоса арийка!", изкрещял според представител на "Луфтханза" Сидеров на стюардесата, помолила го да се държи прилично.
На летището алармираните от екипажа полицаи вече чакали самолета на самата писта и извършили проверка на документите на Сидеров в самия самолет.

Лидерът на "Атака" бил пиян и продължил да сипе ругатни и по адрес на полицаите, според говорители на "Луфтханза". Полицаите били принудени да пуснат българския политик заради показания от него дипломатически паспорт. По-късно Сидеров поднесе извинения на компанията и те бяха приети.

Скандали с нежни имена

Пак в началото на годината се разрази голям скандал след изслушването в Европарламента  на кандидата ни за еврокомисар по бедствията Румяна Желева, която по това време заемаше поста външен министър.
Освен че не успя да отговори адекватно на въпросите по своя ресор, тя беше подложена на кръстосан разпит от евродепутатите заради бизнес начинанията си. Последвалият скандал доведе до оттеглянето на кандидатурата й за еврокомисар, както и до оставката й като външен министър.
Това пък позволи на политическия небосклон да изгрее дотогавашният вицепрезидент на Световната банка Кристалина Георгиева, която в ЕК отговаря за хуманитарната помощ и реагирането при кризи и беше избрана за "Европеец на годината" и "Комисар на годината" в ежегодния конкурс, организиран от европейското издание "Юръпиън войс".
Едно бебе и една невалидна диплома разлюляха страната пред октомври. "Собстеничката" им - доскорошната ръководителка на ДФ "Земеделие" Калина Илиева, беше сравнена дори с руската шпионка Ана Чапман, след като се оказа, че е шпионирала за ОЛАФ и шефа си - земеделския министър Мирослав Найденов.
Критата дълго време бременност, под предлог че става дума за здравословни проблеми, стана причина, дни след като роди бебето си, тя да бъде освободена от поста. Скандалът се разрази с пълна сила обаче, след като в. "168 часа" написа, че Илиева ще бъде разследвана от полицията в Германия заради фалшифициране на дипломата си за завършено висше образование.
В писмо Гизела Хютингер, пресаташе на Висшия институт по техника и икономика в Берлин, отговори на официалното запитване от медията, че Илиева  не е завършила образованието си в института. Това по-късно беше потвърдено и пред българските власти, а прокуратурата започна разследване.
Малко по-късно "български скандал" разклати стола на италиански министър. Поискаха оставката на културния министър Сандро Бонди заради награда на кинофестивала във Венеция за режисьорския дебют "Сбогом, мамо" на привлекателната българска актриса Мишел Бонев.
Мнозина определиха приза за "изфабрикуван", като според опозицията за него рамо дал сам премиерът Силвио Берлускони, на когото Бонев била "скъпа българска приятелка". Италианските медии цитират разговор между италианския културен министър и генералния директор на министерството, според който те имали задача "отгоре" да окажат топло внимание на актрисата.
Премиерът Бойко Борисов пък призна по-късно, че не е бил достатъчно внимателен, когато е подписал заповед за командировка на културния министър Вежди Рашидов до Италия през септември т.г., Рашидов пък прие оставката на шефа на Националния филмов център Александър Донев, искана от киногилдиите заради начина на разпределение на парите за кино и предизвикалото скандал финансиране от българска страна на "Сбогом, мамо".

"Първанов с кой ли министър няма проблем?!"

Тази реплика на премиера Бойко Борисов може да се определи като емблематична за споровете на държавния глава Георги Първанов с доста от министрите.
През август върховният главнокомандващ влезе в тежък конфликт с министъра на отбраната Аню Ангелов за това кой да оглави военното разузнаване.
Според канцеларията на държавния глава той "разбрал от медиите", че има персонално предложение на Министерския съвет за нов директор на служба "Военна информация". Ангелов обяви, че е информирал президента за кандидатурата на комодор Валентин Гагашев за шеф на службата, но така и не получи отговор.
Предишно предложение на министъра - за Динчо Карамунчев  - също бе отхвърлено от президента. За сметка на това обществено достояние станаха опитите на Първанов да наложи свой кандидат - съветника си по военната сигурност Николай Николов. В крайна сметка Ангелов заобиколи Първанов и назначи на поста цивилен - Веселин Иванов, което не изисква съгласуване с президента.
Преди това, в началото на март президентът поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Държавният глава настоя Дянков да изясни позицията си или веднага да подаде оставка заради твърденията си в Шоуто на Иван и Андрей по Нова телевизия. Тогава на въпрос "Млад милиардер ли е Първанов?", Дянков отговори "Не, не е млад".
Последвалата среща между двамата, поискана от Дянков, започна с лични обяснения и завърши с остри политически обвинения от страна на държавния глава. За всичко това информацията дойде от стенограмата, предоставена от президентството, която стана причина за първия опит за импийчмънт у нас.

Премиер срещу президент

Не по-малко цветисти бяха репликите, разменени през годината между държавния глава и министър-председателя. Още след скандала между Първанов и Дянков Борисов заяви: Президентът ми заби нож в гърба.
Първанов почва война с атака, каквато не е водил срещу правителството на тройната коалиция, отбеляза Борисов и изрази съжаление, че президентът не е оценил желанието му да сложи точка на този конфликт.
Действията на държавния глава породиха и искането за импийчмънт с мотив, че при срещата си с вицепремиера Първанов е нарушил Конституцията, според която "никой не може да бъде следен, записван и подслушван без негово съгласие". За отстраняването гласуваха ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и трима независими, а БСП и ДПС бяха против, което се оказа достатъчно Първанов да остане на поста.
След множество критики към отделни актове на правителството през годината в интервю за в. "24 часа"  в началото на декември държавният глава отбелязва, че агресията на премиера нараствала обратно пропорционално на резултатите в управлението и Борисов търсел начин да избие в публично-медийна агресия.
Георги Първанов открито се подигра на Борисов като твърдейки, че било най-логично следственият Алексей Петров, да бъде кандидат за президент на премиера. "С него са бизнес партньори, т.е. имат си доверие от началото на прехода", заяви президентът през декември.
В самия край на годината пък президентът Първанов отправи обвинение към МВнР, че е скрита поканата за инагурацията на Дилма Русеф, на която ще присъства премиерът Бойко Борисов.
През декември правителството предложи на президента, който сам е сътрудничил на ДС, да отзове всички посланици, свързани с бившите служби.
Въпреки че държавният глава публично се потивопостави на тази идея с аргумент, че се съди с двоен аршин (заради към онзи момент все още министър Божидар Димитров), МС излезе с идеята президентът поименно да подпише укази и да бъдат върнати посланиците в България, където да работят във външното министерство, докато стигнат пенсионна възраст.

Дългата скамейка с подготвени кадри на ГЕРБ

С множество скандали бе съпроводено и пребиваването на историка Божидар Димитров на поста министър без портфейл. Министърът на българите в чужбина стана известен и в чужбина с непремерените си изказвания.
В началото на годината той предизвика дипломатически скандал, като заяви, че България ще даде зелена светлина за членството на Турция в ЕС при условие, че бъдат изплатени 10 млрд. долара компенсации за тракийските бежанци. Думите на Димитров станаха повод премиерът Бойко Борисов да му отправи последно предупреждение.
Няколко месеца по-късно друго изказване на Божидар Димитров отново предизвика скандал. В интервю за в. "Дневник" той нарече българския народ "шибан".
Причината за гнева на Димитров беше скептичната реакция на археолозите в България към находка, която министърът обяви за мощите на Йоан Кръстител.
В крайна сметка Димитров напусна поста си не заради непремерените изказвания, а заради досието си в Държавна сигурност, след като се разрази скандала с принадлежността на висши български дипломати към репресивния апарат на социалистическа България.
Една от постоянните звезди в скандали тази година бе депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Първо името на Иванов бе намесено в скандал заради негово пътуване заедно с бившия здравен министър Божидар Нанев до САЩ на разноски на две неправителствени организации, свързани с компания за биологични транспланти.
После на Иванов му се наложи да се откаже от постовете си като шеф на здравната комисия в НС, зам.-председател на парламента и председател на Софийската организация на ГЕРБ, след като се опита да спре репортаж на Нова телевизия, показващ охолния живот на негов приятел – митничар.
През последния месец на годината Иванов отново успя да блесне, след като се оказа, че е част от групата народни представители, които напуснаха парламента в работно време заради обещани скъпи телефони.
Мероприятието се оказа журналистическа провокация, а от ръководството на управляващата партия изпаднаха в затруднение, тъй като се оказа, че на депутатите не може да бъде наложена санкция за подобно провинение.
В крайна сметка осемте депутата от ГЕРБ, които се изкушиха от предложението на журналистите, се съгласиха да дарят половината си декемврийска заплата за благотворителност. Все още не е ясно дали депутатите от останалите парламентарни групи, включили се в събирането, ще бъдат наказани по някакъв начин.

Случаят "Горна Оряховица"

Вътрешният министър Цветан Цветанов успя да развали отношенията си с лекарското съсловие, след като изчете в Народното събрание разпечатки от разговори между лекари в Горна Оряховица. Медиците бяха арестувани по подозрение, че са замесени в смъртта на новородено, но по-късно бяха освободени поради липса на доказателства.
Въпреки това Цветанов изчете СРС-тата в парламента, което му навлече гнева не само на лекарското съсловие, но и на няколко политически сили. Последвалата експертиза не можа да даде категоричен отговор дали бебето е било живородено, в следствие на което Цветанов бе принуден да се извинява.

Имотите

РЗС обвини на 15 октомври вътрешния министър Цветан Цветанов, че семейството му за периода 2007-2008 г. е придобило няколко имота на обща стойност над 462 хил. лв. Сред тях са два апартамента и два гаража в столичния квартал "Изток", продадени на Цветанов от фирмата "Ти Ви Би" ООД, собственост на Тодор Бояджиев - съдружник със сина на депутата от ДПС Рамадан Аталай, твърди  народният представител Емил Василев.
Според изводите на РЗС тази сделка "показва обвързаност между сегашните управляващи и обръчите от фирми на ДПС". Всичко е декларирано; всички платени пари са преведени по банков път, произходът на всеки лев във влоговете може да бъде проверен, категоричен беше вътрешният министър.
Народното събрание отказа на РЗС да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва "незаконно забогатяване, търговия с влияние и противозаконни действия". Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов заяви, че комисията се самосезира и ще провери имотното състояние на вътрешния министър.
По-късно макар и в отговор на отправени към самия него критики, бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че в МВР наричали Цветанов Цецо Шестака, заради притежавани от него шест апартамента.
На 27 октомври пак РЗС изнесе данни, според които председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов в различни периоди е бил собственик като физическо лице на 43 имота на обща стойност около 10 млн. лева, с които извършвал сделки. Става въпрос за магазини, къщи, апартаменти, бинго зали, чейндж бюра и др.
Иванов не отрече собствеността си върху 14 имота, но не успя да изброи всички. Каза още, зад купуването им стоят 120 години трудов стаж. "Тъй като съм единствено дете, това е трудовият стаж на майка ми и на баща ми.
Аз имам 20 години трудов стаж, плюс трудовия стаж на съпругата ми", обясни председателят на СОС. По думите му декларацията, подадена в Сметната палата в началото на 2008 г., съдържа цялата информация за имотното му състояние.

Магистрати с бедни роднини

Докато съдебната система още се тресеше от скандала с т.нар. Красьо Черния, разразил се миналата година, гръмна бомбата с бедните роднини на висши магистрати, който получили разрешения за строеж на първа линия в черноморския курорт Приморско, след като се регистрирали като жители на града и "крайно нуждаещи се".

Веселото село

Това е името на незаконното митничарско селище, което беше открито при една от обиколките на данъчни служители с хеликоптери над страната. То се намира в закътан ръкав на язовир "Ивайловград", но липсва от картата на страната. Там има десетки къщи, които нямат акт 16, т.е. официално не съществуват.
Откритието предизвика скандал, а министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обеща всички незаконни къщи да бъдат разрушени.
Шефът на митницата в Свиленград Стефан Марашев обаче успя да получи акт 16 за имота си буквално часове след проверката на данъчните. По-късно стана ясно, че пътят до селото е ремонтиран с европейски пари.

"Цанков камък"

Скандалите през годината обаче засегнаха не само управляващите, а и един от смятаните дотогава за недосегаеми сред политиците - лидера на ДПС Ахмед Доган. На 21 март "Труд" съобщи, че Доган е взел 1,5 млн. лева като консултант по четири мегапроекта на предишното правителство - хидровъзел "Цанков камък", каскада "Горна Арда", "Доспат" и язовир "Тунджа".
Изплащането е уредено с договор за консултантски услуги от януари 2008 г. между Ахмед Доган и Института по минно дело чрез "Минстрой холдинг", представляван от Николай Вълканов. По силата на този докуменат лидерът на ДПС става "мениджър на проучванията" за "Цанков камък" и останалите три хидроенергийни обекта.
На 18 октомври Върховният административен съд се произнесе, че няма конфликт на интереси при консултантските договори - становището беше подкрепено от двама съдии, според които договорите са сключени преди влизането в сила на закона за конфликт на интереси.
Но според председателя на състава Марина Михайлова, докладчик по делото,  1,36 млн. лв. от хонорара трябва да бъдат отнети в полза на държавата, защото Доган не е бил компетентен да направи хидрогеоложките проучвания и следователно договорите с него са сключени, защото е депутат и лидер на партията - мандатоносител.
Делото ще се гледа на втора инстанция от петчленен състав на Върховния апелативен съд (ВАС) в края на януари.
След като се превърнаха от партньори на управлението в опозиция, депутатите от РЗС успяха да произведат доста скандали през годината.
Освен с непрестанните компромати срещу представители на властта, те разнообразиха медийното си присъствие със секс скандал, когато организационният секретар на партията Тодор Великов подаде оставка и се оплака, че получавал любовни есемеси от Яне Янев.
Междувременно лидерът на РЗС Янев започна да се изявява като говорител на бившата барета Алексей Петров, който сега е под домашен арест.

Източник: VESTI.bg

вторник, 28 декември 2010 г.

Напусна ни Вили Кавалджиев

Небесният бенд прие днес при себе си Вили Кавалджиев. Бардът на синята идея почина на 65-годишна възраст. Веднага след като тъжната новина бе разпространена, заваляха съболезнования от приятели и почитатели на Вили към сина му, тв водещия Радослав Кавалджиев-Роро.В последните месеци Вили бе в изключително тежко състояние, след като претърпя ампутация на няколко пръста от крака си вследствие на гангрена, предизвикана от диабет, отделно от това страдаше от анемия и глаукома.
Музикантът, един от хората, които възпяха родната демокрация в нейната зора, бе опериран през лятото. Сполетяха го и два инсулта.
Тогава Роро публикува зов за съпричастност на Фейсбук страницата си: "Баща ми никога не се оплаква и не моли. Но точно сега се чувства изолиран. Държавата изобщо не помага на творците в беда. Да не говорим за институции и организации, за които баща ми е давал толкова много от себе си. Вили има нужда от спешно лечение и трябва да се съберат средства."
Във виртуалната мрежа веднага откликнаха много хора.
Роро призна тогава, че нито един от настоящите политици не се е интересувал по никакъв начин как е Вили. "Така че дори и съпричастността в този момент е нещо, което дълбоко ще оценим. Нещата се развиха толкова внезапно", сподели още той.
Вили Кавалджиев е роден на 1 август 1945 г. в с. Сомовит, Плевенско. През 1967 г. става един от основателите и вокалист на рок групата "Викингите", а по-късно създава бандите "Лира 70", "Импулс". Пял е и с групите "Златни струни" и "Тангра". Сред издадените от него албуми са "Вярност", "Вечно на път", "Мадона", "1999", "Вили Кавалджиев - The Best 1998-2005". През 1992 г. печели голямата награда на възобновения фестивал "Златният Орфей" с песента на Кристиян Бояджиев "Близо до мен".
Последния път, когато чухме Вили на сцената, беше през май 2008-а. Тогава той се включи в концерта "Цвете за Гошо" в Южния парк. Изпълнителят на хитовете "Вярност", "Очакване", "Виргиния", "Близо до мен", "Ноктюрно", тогава на 63, пееше и свиреше с цялото си същество. Както винаги пренебрегнал физическия си недъг, белязал го от ранна възраст, след като се спасява от детски паралич.
Вили винаги слагаше рамо на благородните каузи. Но отдавна се разочарова от политическите. Макар и късно, той разбра, че в нашата държава идеите, за които някога се бореше по площадите и сцените, остават утопия. Артистът с достойнство в онази епоха вярваше, че идва нещо по-добро. Жаждата за свобода като мечта по време на социализма, и като реална, но невинаги достижима възможност днес, държеше Вили Кавалджиев над водата.
Опелото пред тленните останки на Вили Кавалджиев ще бъде на 30 декември от 14,30 часа в църквата на Централните софийски гробища.


Източник: Дневник

Путин нареди: Минаваме на Linux

Владимир Путин подписа вчера документ, който описва график за преход на държавната администрация към свободен софтуер, предадоха руските медии, цитирани от money.bg.Планът за "преход на федералните органи на властта и федералните бюджетни ведомства към използване на свободен софтуер" ще бъде реализиран в периода от 2011 до 2015 година. Документът има обем 17 страници. През третото тримесечие на 2011 г. трябва да бъдат утвърдени спецификациите на форматите за данни, които ще поддържа свободният софтуер.


Пилотни проекти по внедряване на свободен софтуер ще започнат през второто тримесечие на 2012 година. Пълното внедряване на новата платформа в органите на властта и бюджетните ведомства ще приключи през третото тримесечие на 2014 г. Предвижда се изграждане на национален репозитар, който ще съдържа дистрибуции на Linux и магазин за приложения, подобен на App Store, но за свободни операционни системи.


Идеолозите на проекта виждат няколко ползи от свободния софтуер - спиране на плащанията за лицензи, поръчки на софтуер от местни разработчици вместо импорт на външни продукти и насърчаване на иновациите в икономиката.

Източник: Kaldata

Изхарчихме над 800 млн. лв. по Коледа

Българите са изхарчили над 800 млн. лв. за Коледните празници. Толкова са били харчовете ни през миналата година общо за Рождество и за Нова година. През декември сме пазарували два пъти повече, отколкото през всеки друг месец от годината, съобщи bTV. Така се опровергаха всички проучвания, че заради кризата тази година българинът ще намали харчовете.

Търговците от големите вериги са категорични, че оборотите тази година са по-добри от миналия декември, когато магазините отчетоха приход от 800 млн. лева за двата празника. Конкретните данни за празнично похарчените пари за тази година ще излязат на 14 януари 2011-а, когато се подават декларациите по ДДС.

Междувременно от МВР предупредиха търговците да променят графика на прибиране на оборотите си заради зачестилите грабежи. По Коледните празници българските домакинства са използвали значително по-малко електричество от обичайното.

По-малката консумация на ток, най-вероятно, е причинена от по-топлото време. На 24 декември мрежата е била натоварена до малко над 5 600 мегавата, а навръх Коледа товарът е паднал до около 4 800 мегавата.

Рекордът на всички времена в консумацията на ток и натоварване беше на 26 януари тази година, когато енергомрежата достигна товар от 7 270 мегавата. Иначе прогнозата е по Нова година потреблението да достигне 6 300 мегавата.


Източник: bTV

Днес е Международният ден на целувката

София /КРОСС/ 28 декември е избран за Международен ден на целувката. Учени са установили, че през целия си осъзнат живот човек се целува средно 14 дни. Световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа.Въпреки споровете преобладава мнението на учените медици, че целувката, общо взето, е полезна. Доказано е, че докосването с устни е цял букет от сложни химически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка (по-добре от дъвката например) нормализира киселинността в устата.
Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи. Но има и вреди! Чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии - за радост 95 процента от тях не са опасни. Различни са целувките в разните краища на света. И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. В Древен Египет целувката е била напълно непозната. И Клеопатра, прочута със завоеванията си над мъжете, вероятно никога не се е целувала в истинския смисъл на думата.
Древните римляни в знак на приветствие се целували един друг по очите. (Обратно на руския обичай очите да се целуват при раздяла.) В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.
Ескимосите (в условията на арктически студ) вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Затова няма целувка в японски филм.
Германците са най-любвеобилната нация. Те се целуват в наши дни ежедневно средно 3,2 пъти по бузата и 1,3 пъти си подаряват един на друг еротични целувки.

Има места, където целувката се смята дори за престъпление. И досега в щата Индиана (САЩ) действа закон, според който „на мъжа с мустаци е забранено да целува човешко същество". В щата Кънектикът (САЩ) е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.

събота, 25 декември 2010 г.

Водата като част от заобикалящия ни свят ?

При всекидневното сутрешно събуждане с кафе и вземане на душ и тем подобни телесни манипулации с вода, се замислих как така не се изчерпва ??? И така тази мисъл ме жегна да се запитам какво е влиянието на този т.н. възобновяем ресурс в нашето житие, така услужливо предоставен ни на нас „земляните” за ползване от майката Земя. И след неголеми усилия и ровене в интернет и страницата на Уикипедия се оказа една интересна тема: 


Водата като част от заобикалящия ни свят ?Малко инфо *:
Водата е химично съединение, което при стайна температура представлява прозрачна течност без мирис и цвят. Покрива около 71% от повърхността на планетата Земя и е съсредоточена главно в океаните и другите големи водни басейни - 97% е солена морска вода, 2,4% се съдържа в ледниците, а 0,6% в реките и езерата. Твърдото агрегатно състояние на водата се нарича лед, а газообразното водни пари. Химичната ѝ формула е H2O. Поради естествения воден кръговрат водата от океаните и моретата се изпарява и след това се връща на земята под формата на валежи.
Водата играе съществена роля за поддържане живота на Земята. В последните десетилетия поради всеобщото замърсяване нарастват призивите за опазване на чистотата на водата. Въпреки подобряването и улесняването на достъпа до чиста питейна вода някои учени предполагат, че до 2025 година повече от половината от населението в света ще бъде предразположено към заболявания поради недостига на вода - ситуация, станала известна като водна криза
Водата играе важна роля в световната икономика благодарение на способността си да разтваря множество химични съединения, възможността да се използва като охладител в промишлеността и удобството, което предоставя като среда за транспорт. Около 70% от прясната вода намира приложение в земеделието.

Видове вода

 Водата в трите и агрегатни състояния - течно, твърдо (айсберг) и газообразно (облаци)
Водата е едно от малкото вещества, които се намират свободно в природата в три агрегатни състояния. Може да се среща под много и разнообразни форми — водна пара, облаци, ледници, айсберги, малки ручеи и т.н. Основно се разделя на сладка и солена. Хората и животните инстинктивно разпознават сладката вода от солената, която не е годна за употреба.
Наименование на водата според агрегатното състояние:
  • твърдо - лед;
  • течно - вода;
  • газообразно - водни пари.
Наименование според състава:

 

Водата на планетата Земя

 

РазпределениеВодата покрива приблизително 71% от повърхността на Земята
Пространството, в което е разположена водата, се нарича хидросфера. Обемът, който заема, е около 1 360 000 000 km³ . От него:
  • 1 320 000 000 km³ (97,2%) е вода в океаните.
  • 25 000 000 km³ (1,8%) - вода в ледници и айсберги.
  • 13 000 000 km³ (0,9%) - вода от подпочвени води.
  • 250 000 km³ (0,02%) - прясна вода в езера, реки и язовири.
  • 13 000 km³ (0,001%) - водни пари в атмосферата.
Сладката вода и подпочвените води са основните водни ресурси на човечеството.

Кръговрат на водатаПримерна схема на кръговрата на водата
Количеството на водата на планетата Земя е едно и също, но не и концентрацията и в различните части на атмосферата и хидросферата, между тях има постоянен преход на вода, който се описа като кръговрат на водата.
Кръговратът на водата (известен още като хидрологичен цикъл) описва обмена на вода между атмосферата и различните части на хидросферата.
Целия цикъл се повтаря периодично и се описва със следните процеси:

Престой на водата

Времето за престой на водата е средното време, което водната молекула прекарва в даден воден басейн. Това е мярка за средната възраст на водата в басейна. Подпочвените води могат да престоят хиляди години под земята, преди да я напуснат. За разлика от нея водата в почвата се изпарява сравнително бързо заради тънкия слой, в който се съдържа, и преминава в атмосферата, където се задържа сравнително кратко

Среден престой на водата за различни
Воден басейн
Среден престой
Океани
3 200 години
Ледници
20 до 100 години
Сезонни снежни покривки
2 до 6 месеца
Влага в почвата
1 до 2 месеца
100 до 200 години
Дълбоки подпочвени води
10 000 години
50 до 100 години
2 до 6 месеца
9 дни

* Помошната информация е взаимствана от Wikipedia.org